Vælg en side

Natur som omdrejningspunkt for byudviklingen

Permakultur

Det Vilde Køkken

Tilbage i 2017, da vi arbejdede med  forsøgsprojektet Byhaven i Vils, stødte vi på Skovhaver og Permakultur. Det udviklede sig til en passion for udnyttelse af naturens ressourcer og inspirerede os til Heksen og Jægeren. Foruden inspiration til Det Vilde Køkken, arrangerer vi vandreture i lokale natur og kulturlandskaber.

Heksen & Jægeren

Vores mission er at udbrede kendskabet og glæden ved vores lokale natur- og kulturhistorie. 

Oplevelsen kender du sikkert, roen, afklaringen eller bare følelsen af samhørighed. Uanset om det er det brusende hav, den stille rislen fra bækken, dyrenes lyde eller de forunderlige farver, så kan naturen bare røre noget i os alle. Heksen og Jægeren ønsker at dele nogle af de oplevelser, som vi får derude, hvor det hele ligesom begynder at give mening, og vi håber at du bliver inspireret til åbne helt op for alle kanaler næste gang du får naturen tæt på.

Vi elsker at bevæge os i naturen og nyder både nuet og det vi finder på vores vej. 

Vi arrangerer bl.a. guidede vandreture, der aktiverer sanserne med oplevelser ud over det sædvanlige.

Vores vandretur varer typisk 2-3 timer gennem den lokale Kultur og Natur. Vi ser efter årstidens sanke muligheder, udforsker den lokale flora og fauna og får et par røverhistorier med på vejen. Vi slutter af med en smagsoplevelse fra Vores Vilde Køkken. Vi har samlet, syltet og tørret på forhånd og frokosten vil typisk bestå af 3-4 serveringer fra skoven.

Vi glæder os til at byde jer velkommen til en hyggelig dag i skoven-, på engen, eller stranden.

 

Favoritter fra Det Vilde Køkken

 

fra skov og strand

Sødt Sylt Fra Skov & Strand

Kryddersnapse

Spiritus Santus

Forsøgsprojekt under Byfornyelsen

Byhaven i Vils

Mange mindre landsbyer har fået støtte til nedrivning af faldefærdige ejendomme. Nu ligger byggetomten tilbage som en åben græsplæne. Hvorfor ikke udnytte det til en fælles Byhave?

Nyt fra Bloggen

Spis Naturen – Svampe

Det Vilde KøkkenSvampene KommerDet giver altså bare altid et lille glædeshop i kroppen, når jeg får øje på de første små brune toppe, der kæmper sig vej op igennem det bløde mosdække i det spæde efterår. Det er selvfølgelig de første Karl Johan svampe, jeg tænker på....

Spis Naturen – Svampe

Det Vilde Køkken

Svampene Kommer

Det giver altså bare altid et lille glædeshop i kroppen, når jeg får øje på de første små brune toppe, der kæmper sig vej op igennem det bløde mosdække i det spæde efterår. Det er selvfølgelig de første Karl Johan svampe, jeg tænker på. Og netop i dag stødte vi ind i de små guldklumper ude i skoven.

Det Vilde Køkken

Ok, vi har set et par stykker tidligere i år. Vi er så heldige at bo et sted, hvor de af uforklarlige årsager hvert år i begyndelsen af juli popper op i haven under de høje bøgetræer. Men det uventede møde i skoven er nu stadig det bedste. I øvrigt lidt kuriøst at selv om mennesket kan sende raketter til Mars, så er det så vidt jeg ved endnu ikke lykkedes nogle at dyrke hverken Karl Johan eller andre rørhatte. De kommer når de kommer og hvor de kommer!

Vi er nok lidt traditionelle her i huset, når det kommer til artsvalg blandt de mange skønne svampe i den danske natur. Om det skyldes, at jægeren i sine unge år fik sig en ret ubehagelig forgiftning eller det er genkendelsens (kan man sige gensmagens…?) glæde, så holder vi os primært til forskellige rørhatte, kantareller, østershatte og champignon. Til gengæld samler og nyder vi dem i rigelige mængder, når svampetiden er her.

De friske svampe er naturligvis de skønneste og mest smagfyldte. Her synes vi at den helt enkle tilberedning, f.eks. smørristet med hvidløg og timian, eller stuvet på et godt stykke brød, giver den optimale smag. Men er der kommet flere rørhatte eller kantareller i kurven end der kan være på tallerkenen, er det heldigvis let at konservere høsten på forskellige måder. 

 

Brug naturen som omdrejningspunkt for byudviklingen - både i byen og i de mindre landsbysamfund.

Vores adgang til naturen er mange steder under pres, både i by og på land. Samtidig ved vi at ophold i naturen mindsker stress og øger vores generelle velbefindende. I samarbejde med Lemvig kommune har plan og proces gennemført et forsøgsprojekt om hvordan kommuner og borgere kan bruge naturen som katalysator for byudviklingen. Projektet er støttet af Byfornyelsesmidler. Læs rapporten – Veje Til Naturen herunder.

Nyt fra bloggen

Spis Naturen – Svampe

Det Vilde KøkkenSvampene KommerDet giver altså bare altid et lille glædeshop i kroppen, når jeg får øje på de første små brune toppe, der kæmper sig vej op igennem det bløde mosdække i det spæde efterår. Det er selvfølgelig de første Karl Johan svampe, jeg tænker på....

Vestkysten Viser Vejen

Vestkysten Viser Vejen

plan og proces blev sammen med Skaarup Landskab, sbs byfornyelse og MFH Consulting prækvalificeret af Realdania til konkurrencen Vestkysten viser vejen i begyndelse af juli.

Nu har vi så fået endelig besked om, hvor vi skal kigge hen! Teamet skal udarbejde forslag til strategisk, fysisk udviklingsproces for Klitmøller og Nr. Vorupør, hvilket vi selvfølgelig glæder os til. De to øvrige teams ledes af Arkitema og Sangberg.

Klitmøller og Nr. Vorupør er lidt som tveæggede tvillinger, både ens og forskellige. Klitmøller som den megabrandede surfer metropol, mens Nr. Vorupør i højere grad kendes som feriemål for familier og butikker. Traditionelt har de to byer da også tidligere haft travlt med at distancere sig fra hinanden.

I det hele taget ligger der såvel en udfordring som et stort potentiale i at skabe balance, ligeværdighed og gensidig afhængighed mellem de to destinationer. Vi tror på, at man skal se dem som en tveægget tvillingedestination med en storslået natur foran, bagved og imellem sig.

Social, kulturel og økonomisk bæredygtighed for byernes indbyggere og erhverv er en forudsætning for både byernes overlevelse og den autentiske, helstøbte oplevelse for besøgende. Lokal inddragelse, potentialeafdækning og selvforståelse i en kommende udviklingsproces er derfor afgørende for øvrige initiativers succes. Med os som rådgivere er det en prioriteret opgave hurtigt at identificere eksisterende netværk, foreninger og enkeltressourcer som sparringspartnere, videnspersoner og kvalitetscontrollere i et operationelt Fællesråd.

På Realdanias hjemmeside kan du læse mere om Vestkysten Viser Vejen

Kunst i byen – Horsens midtby har fået 5 nye gavlmalerier

Kunst i byen – Horsens midtby har fået 5 nye gavlmalerier

Et samarbejde mellem Galleri Grisk, Horsens Kunstmuseum, Horsens Museum og Horsens kommune har givet 5 kunstnere til opgave at undsmykke hver sin gavl i Horsens midtbyen. Det er der kommet en række fantastiske, fascinerende og farverige gavlmalerier ud af.  

Som optakt til opdraget har Horsens Museum udarbejdet et oplæg om historien for de givne ejendomme. Gavlmalerier med rødder i historien.

Læs artikel fra Horsens  Folkeblad om kunstprojektet her

De fem kunstnere, som har udsmykket hver sin gavl i Horsens, er:

  • CMP One. Oprindelig fra Næstved, men har tidligere boet og arbejdet i New York. Aktiv kunstner siden 80’erne. Hans værker tager afsæt i den beskidte undergrund i New York. Skaber med streger og enkel farvetoning en helt særlig stemning i værkerne. SMP One har udsmykket Sct. Helenegade 3 som her er brugt som forsideillustration. Foto: Jesper Balleby. 
  • Isaac Malakkai. Oprindelig fra Almeria i Spanien, hvor han siden barnsben har haft en stor passion for kunst. Anerkendt street art-kunstner, der henter inspiration fra dagligdagens spidsfindigheder og personlige oplevelser.Blander ofte det realistiske og surrealistiske. 
  • Morik er kunstnernavnet for russiske Marat Danilyans. Har en baggrund fra én af Ruslands mange kunstskoler samt studier i økonomi og filologi. Mikser ofte mange kunstneriske stilarter, materialer og formater. Motiverne stiller ofte spørgsmål ved samfundsmæssige problemer.
  • Peter Birk. Oprindelig fra Hedensted, men er i dag medejer af Galleri Grisk i Aarhus. Karrieren rækker tilbage til teenageårene, da han ofte malede graffiti. Kendt for en stor nysgerrighed og for en kreativ tilgang til farver og materiale.
  • Rune Christensen. Boede tidligere i Horsens, men har siden rejst verden rundt som selvlært street artist. Inspireret af farver og mønstre fra bl.a. templer og traditionelt håndværk i Asien, Sydamerika og Nordafrika. Portrætterer ofte mennesker i farverige tekstiler, gevirer og udtryksfuldetatoveringer. 
Adresse:  Amaliegade 30
Kunstner: Isaac Malakkai
Foto: Jesper Balleby
Adresse:  Amaliegade 30
Kunstner: Isaac Malakkai
Foto: Jesper Balleby
Adresse: Sønderbrogade 18
Kunstner: Morik
Foto: Jesper Balleby

Adresse: Sønderbrogade 18
Kunstner: Morik
Foto: Jesper Balleby
Adresse: Gersdorffsgade 13.
Kunstner: Peter Birk
Foto: Jesper Balleby

Adresse: Gersdorffsgade 13.
Kunstner: Peter Birk
Foto: Jesper Balleby
Adresse: Gersdorffsgade 9
Kunstner: Rune Christensen
Foto: Jens Houmand

Adresse: Gersdorffsgade 9
Kunstner: Rune Christensen
Foto: Jens Houmand

Læs mere om områdefornyelsen i Horsens midtby

plan og proces er, sammen med sbs, rådgivere for Horsens kommune ifm områdefornyelsen. 
Læs mere om projektet her

Christina er ny praktikant i plan og proces

Christina er ny praktikant i plan og proces

Christina Kastalag Magnussen er  arkitekt og startet i praktik i plan og proces 1. maj. Christina brænder for bæredygtighed og skriver om sig selv:

Architect with a passion for sustainability.

Architecture should bring people together across age, language, culture and tradition, and for me the most important factor when you design architecture is to look at the context and the people you are designing for and with. Creating spaces that accommodate people’s needs and takes care of the environment is the basis for real beauty.

Det passer perfekt med vores vision og vi glæder os til at sætte Christinas faglighed i spil i vores arbejde med områdefornyelse i Brædstrup.

Følg Christina på Linked In her

 

Prækvalificeret igen: By i balance

Prækvalificeret igen: By i balance

Hvad skal der til?

For at skabe sammenhængende byer, hvor såkaldte ghettoer ikke er isolerede ø’er, men rent faktisk bidrager til byens udvikling.

Det spørgsmål giver vi vores bud på, når vi sammen med Vandkunsten, Schønherr landskab og sbs fremlægger vores bud på en helhedsplan for Stengårdsvej i Esbjerg frem til 2020.

De udsatte boligområder er ofte karakteriseret ved at være isolerede områder. Områder der lukker sig om sig selv, med dårlig forbindelse til de øvrige byområder såvel fysisk som mentalt. Det gælder også Stengårdsvej.

Vi ser klart en strategisk udviklingsplan som et logisk paradigmeskift. Fra symptombehandling til nødvendig erkendelse af kompleksiteten i udfordringerne  i de udsatte boligområder. Problematikkerne kan ikke udelukkende løses indenfor matriklen blandt de nuværende beboere. Det kræver også involvering og engagement fra omgivelserne, byen, institutioner og erhvervslivet.

Vi mener at en strategiske udviklingsplan skal flytte området.Fra isoleret, forkætret bydel til en aktiv del af byen. Derfor vil vi være mindst lige så opmærksom på, hvad Stengårdsvej kan bidrage med til byens udvikling, som hvad byen kan gøre for Stengårdsvej. Denne tilgang er en brandings proces af både by og område. Og i sidste ende være identitetsskabende og påvirke beboernes selvopfattelse.

Esbjerg er udvalgt som ét af tre pilotprojekter i Realdanias kampagne By i balance. Visionen er, at det udsatte boligområde over tid omdannes til et velfungerende bykvarter i sammenhæng med den omkringliggende by. Esbjerg Kommune og boligforeningen Ungdomsbo har i samarbejde med Realdania udbudt opgaven om at udarbejde en strategisk udviklingsplan for området.

Læs mere om By i balancer her
Læs mere om vores tilgang til beboerinddragelse i den almene sektor her