Tilbage i 2017, da vi arbejdede med forsøgsprojektet Byhaven i Vils, stødte vi på Skovhaver og Permakultur. Det udviklede sig til en passion for udnyttelse af naturens ressourcer og inspirerede os til Heksen og Jægeren. Foruden inspiration til Det Vilde Køkken, arrangerer vi vandreture i lokale natur og kulturlandskaber.
Vores mission er at udbrede kendskabet og glæden ved vores lokale natur- og kulturhistorie.
Oplevelsen kender du sikkert, roen, afklaringen eller bare følelsen af samhørighed. Uanset om det er det brusende hav, den stille rislen fra bækken, dyrenes lyde eller de forunderlige farver, så kan naturen bare røre noget i os alle. Heksen og Jægeren ønsker at dele nogle af de oplevelser, som vi får derude, hvor det hele ligesom begynder at give mening, og vi håber at du bliver inspireret til åbne helt op for alle kanaler næste gang du får naturen tæt på.
Vi elsker at bevæge os i naturen og nyder både nuet og det vi finder på vores vej.
Vi arrangerer bl.a. guidede vandreture, der aktiverer sanserne med oplevelser ud over det sædvanlige.
Vores vandretur varer typisk 2-3 timer gennem den lokale Kultur og Natur. Vi ser efter årstidens sanke muligheder, udforsker den lokale flora og fauna og får et par røverhistorier med på vejen. Vi slutter af med en smagsoplevelse fra Vores Vilde Køkken. Vi har samlet, syltet og tørret på forhånd og frokosten vil typisk bestå af 3-4 serveringer fra skoven.
Vi glæder os til at byde jer velkommen til en hyggelig dag i skoven-, på engen, eller stranden.
Mange mindre landsbyer har fået støtte til nedrivning af faldefærdige ejendomme. Nu ligger byggetomten tilbage som en åben græsplæne. Hvorfor ikke udnytte det til en fælles Byhave?
PermakulturDet Vilde KøkkenTilbage i 2017, da vi arbejdede med forsøgsprojektet Byhaven i Vils, stødte vi på Skovhaver og Permakultur. Det udviklede sig til en passion for udnyttelse af naturens ressourcer og inspirerede os til Heksen og Jægeren. Foruden inspiration...
Det Vilde KøkkenSvampene KommerDet giver altså bare altid et lille glædeshop i kroppen, når jeg får øje på de første små brune toppe, der kæmper sig vej op igennem det bløde mosdække i det spæde efterår. Det er selvfølgelig de første Karl Johan svampe, jeg tænker på....
Adgang til naturen er et vigtigt parameter i byudviklingen Naturen og fællesskabet er landsbyernes stærkeste kort. Drømmen om det gode liv på landet hænger næsten altid sammen med ønsker om fællesskab, nærhed og adgang til naturen. Det var vores afsæt da vi tilbage i...
Det giver altså bare altid et lille glædeshop i kroppen, når jeg får øje på de første små brune toppe, der kæmper sig vej op igennem det bløde mosdække i det spæde efterår. Det er selvfølgelig de første Karl Johan svampe, jeg tænker på. Og netop i dag stødte vi ind i de små guldklumper ude i skoven.
Det Vilde Køkken
Ok, vi har set et par stykker tidligere i år. Vi er så heldige at bo et sted, hvor de af uforklarlige årsager hvert år i begyndelsen af juli popper op i haven under de høje bøgetræer. Men det uventede møde i skoven er nu stadig det bedste. I øvrigt lidt kuriøst at selv om mennesket kan sende raketter til Mars, så er det så vidt jeg ved endnu ikke lykkedes nogle at dyrke hverken Karl Johan eller andre rørhatte. De kommer når de kommer og hvor de kommer!
Vi er nok lidt traditionelle her i huset, når det kommer til artsvalg blandt de mange skønne svampe i den danske natur. Om det skyldes, at jægeren i sine unge år fik sig en ret ubehagelig forgiftning eller det er genkendelsens (kan man sige gensmagens…?) glæde, så holder vi os primært til forskellige rørhatte, kantareller, østershatte og champignon. Til gengæld samler og nyder vi dem i rigelige mængder, når svampetiden er her.
De friske svampe er naturligvis de skønneste og mest smagfyldte. Her synes vi at den helt enkle tilberedning, f.eks. smørristet med hvidløg og timian, eller stuvet på et godt stykke brød, giver den optimale smag. Men er der kommet flere rørhatte eller kantareller i kurven end der kan være på tallerkenen, er det heldigvis let at konservere høsten på forskellige måder.
Til et halvt kilo svampe skal der bruges ca. 6 dl. hvidvinseddike, 3-4 spiseskefulde honning, en lille håndfuld frisk timian og rosmarin, samt en tsk. peberkorn og et par laurbærblade.
Brug naturen som omdrejningspunkt for byudviklingen - både i byen og i de mindre landsbysamfund.
Vores adgang til naturen er mange steder under pres, både i by og på land. Samtidig ved vi at ophold i naturen mindsker stress og øger vores generelle velbefindende. I samarbejde med Lemvig kommune har plan og proces gennemført et forsøgsprojekt om hvordan kommuner og borgere kan bruge naturen som katalysator for byudviklingen. Projektet er støttet af Byfornyelsesmidler. Læs rapporten – Veje Til Naturen herunder.
PermakulturDet Vilde KøkkenTilbage i 2017, da vi arbejdede med forsøgsprojektet Byhaven i Vils, stødte vi på Skovhaver og Permakultur. Det udviklede sig til en passion for udnyttelse af naturens ressourcer og inspirerede os til Heksen og Jægeren. Foruden inspiration...
Det Vilde KøkkenSvampene KommerDet giver altså bare altid et lille glædeshop i kroppen, når jeg får øje på de første små brune toppe, der kæmper sig vej op igennem det bløde mosdække i det spæde efterår. Det er selvfølgelig de første Karl Johan svampe, jeg tænker på....
Adgang til naturen er et vigtigt parameter i byudviklingen Naturen og fællesskabet er landsbyernes stærkeste kort. Drømmen om det gode liv på landet hænger næsten altid sammen med ønsker om fællesskab, nærhed og adgang til naturen. Det var vores afsæt da vi tilbage i...
plan og
proces blev sammen med Skaarup Landskab, sbs byfornyelse og MFH Consulting
prækvalificeret af Realdania til konkurrencen Vestkysten viser vejen i
begyndelse af juli.
Nu har vi så
fået endelig besked om, hvor vi skal kigge hen! Teamet skal udarbejde forslag
til strategisk, fysisk udviklingsproces for Klitmøller og Nr. Vorupør, hvilket
vi selvfølgelig glæder os til. De to øvrige teams ledes af Arkitema og
Sangberg.
Klitmøller og
Nr. Vorupør er lidt som tveæggede tvillinger, både ens og forskellige.
Klitmøller som den megabrandede surfer metropol, mens Nr. Vorupør i højere grad
kendes som feriemål for familier og butikker. Traditionelt har de to byer da
også tidligere haft travlt med at distancere sig fra hinanden.
I det hele taget ligger der såvel en udfordring som et stort potentiale i at skabe balance, ligeværdighed og gensidig afhængighed mellem de to destinationer. Vi tror på, at man skal se dem som en tveægget tvillingedestination med en storslået natur foran, bagved og imellem sig.
Social, kulturel og økonomisk bæredygtighed for byernes indbyggere og erhverv er en forudsætning for både byernes overlevelse og den autentiske, helstøbte oplevelse for besøgende. Lokal inddragelse, potentialeafdækning og selvforståelse i en kommende udviklingsproces er derfor afgørende for øvrige initiativers succes. Med os som rådgivere er det en prioriteret opgave hurtigt at identificere eksisterende netværk, foreninger og enkeltressourcer som sparringspartnere, videnspersoner og kvalitetscontrollere i et operationelt Fællesråd.
Et samarbejde mellem Galleri Grisk, Horsens Kunstmuseum, Horsens Museum og Horsens kommune har givet 5 kunstnere til opgave at undsmykke hver sin gavl i Horsens midtbyen. Det er der kommet en række fantastiske, fascinerende og farverige gavlmalerier ud af.
Som optakt til opdraget har Horsens Museum udarbejdet et oplæg om historien for de givne ejendomme. Gavlmalerier med rødder i historien.
Læs artikel fra Horsens Folkeblad om kunstprojektet her
De fem kunstnere, som har udsmykket hver sin gavl i Horsens, er:
CMP One. Oprindelig fra Næstved, men har tidligere boet og arbejdet i New York. Aktiv kunstner siden 80’erne. Hans værker tager afsæt i den beskidte undergrund i New York. Skaber med streger og enkel farvetoning en helt særlig stemning i værkerne. SMP One har udsmykket Sct. Helenegade 3 som her er brugt som forsideillustration. Foto: Jesper Balleby.
Isaac Malakkai. Oprindelig fra Almeria i Spanien, hvor han siden barnsben har haft en stor passion for kunst. Anerkendt street art-kunstner, der henter inspiration fra dagligdagens spidsfindigheder og personlige oplevelser.Blander ofte det realistiske og surrealistiske.
Morik er kunstnernavnet for russiske Marat Danilyans. Har en baggrund fra én af Ruslands mange kunstskoler samt studier i økonomi og filologi. Mikser ofte mange kunstneriske stilarter, materialer og formater. Motiverne stiller ofte spørgsmål ved samfundsmæssige problemer.
Peter Birk. Oprindelig fra Hedensted, men er i dag medejer af Galleri Grisk i Aarhus. Karrieren rækker tilbage til teenageårene, da han ofte malede graffiti. Kendt for en stor nysgerrighed og for en kreativ tilgang til farver og materiale.
Rune Christensen. Boede tidligere i Horsens, men har siden rejst verden rundt som selvlært street artist. Inspireret af farver og mønstre fra bl.a. templer og traditionelt håndværk i Asien, Sydamerika og Nordafrika. Portrætterer ofte mennesker i farverige tekstiler, gevirer og udtryksfuldetatoveringer.
Christina Kastalag Magnussen er arkitekt og startet i praktik i plan og proces 1. maj. Christina brænder for bæredygtighed og skriver om sig selv:
Architect with a passion for sustainability.
Architecture should bring people together across age, language, culture and tradition, and for me the most important factor when you design architecture is to look at the context and the people you are designing for and with. Creating spaces that accommodate people’s needs and takes care of the environment is the basis for real beauty.
Det passer perfekt med vores vision og vi glæder os til at sætte Christinas faglighed i spil i vores arbejde med områdefornyelse i Brædstrup.
For at skabe sammenhængende byer, hvor såkaldte ghettoer ikke er isolerede ø’er, men rent faktisk bidrager til byens udvikling.
Det spørgsmål giver vi vores bud på, når vi sammen med Vandkunsten, Schønherr landskab og sbs fremlægger vores bud på en helhedsplan for Stengårdsvej i Esbjerg frem til 2020.
De udsatte boligområder er ofte karakteriseret ved at være isolerede områder. Områder der lukker sig om sig selv, med dårlig forbindelse til de øvrige byområder såvel fysisk som mentalt. Det gælder også Stengårdsvej.
Vi ser klart en strategisk udviklingsplan som et logisk paradigmeskift. Fra symptombehandling til nødvendig erkendelse af kompleksiteten i udfordringerne i de udsatte boligområder. Problematikkerne kan ikke udelukkende løses indenfor matriklen blandt de nuværende beboere. Det kræver også involvering og engagement fra omgivelserne, byen, institutioner og erhvervslivet.
Vi mener at en strategiske udviklingsplan skal flytte området.Fra isoleret, forkætret bydel til en aktiv del af byen. Derfor vil vi være mindst lige så opmærksom på, hvad Stengårdsvej kan bidrage med til byens udvikling, som hvad byen kan gøre for Stengårdsvej. Denne tilgang er en brandings proces af både by og område. Og i sidste ende være identitetsskabende og påvirke beboernes selvopfattelse.
Esbjerg er udvalgt som ét af tre pilotprojekter i Realdanias kampagne By i balance. Visionen er, at det udsatte boligområde over tid omdannes til et velfungerende bykvarter i sammenhæng med den omkringliggende by. Esbjerg Kommune og boligforeningen Ungdomsbo har i samarbejde med Realdania udbudt opgaven om at udarbejde en strategisk udviklingsplan for området.