Fra byggetomt til frodig Byhave

, ,
Fra byggetomt til frodig Byhave

Dyrk din by

En ny Byhave er under udvikling i Vils på Mors. Den nye byhave er et byfornyelses forsøg under Boligstyrelsen som plan og proces gennemfører i samarbejde med CEByfornyelse. Formålet med den nye Byhave er at afdække hvad det kræver for, at byggetomter i mindre byer kan danne ramme om fællesskabsdrevne Byhaver.

Vores mål med at etablere en Byhave i samarbejde med beboerne er at være med til at vende en udvikling fra fraflytning til nyt liv i byen, fra forfald og tomme huse til blomstrende frodige åndehulder, fra enhver er sig selv nærmest til fællesskab, fordi vi tror på at fællesskabet er de mindre byers redningsplanke.

Vils er en lille by på Mors som nettop har gennemgået en områdefornyelse, det betyder at beboerne er organiserede og har lavet et stort arbejde for at løfte byen i fællesskab, men vi må også erkende at der er en vis træthed i.f.t. at engagere sig i byens udvikling.

vi afholdt opstarts arrangement på den nye Byhave sidst i maj 2017. ca. 100 mennesker var samlet for at tage 1. spadestik til en Byhave. Der blev anlagt 3 bede med et stort udvalg af krydderurter, bagt snobrød og smagt på pesto og rapsolie smagning fra Morsø Oliemølle. Børnehavebørnene havde eksperimenteret med mælkebøttesirup og rabarber saft. Hen over sommeren har krydderurterne stået til fri afbenyttelse for byens borgere.

Hvad er det med den Byhave i Vils?

De 3 plantekasser som har stået i fuld flor hen over sommeren er blot en markering af tankerne bag den nye Byhave.

Byhaven i Vils er en ide der skal vokse, et forsøg under udvikling som du kan være med til at præge. Byhaven handler om at skabe nyt liv på byggetomter i mindre byer – til inspiration for hele landet.

Byhaven skal etableres som et Grønt FælledSkab (Fælled: en grønning vi er sammen om at forvalte). Tanken er at man kan engagere sig på forskelligt niveau med at planlægge-, dyrke-, forarbejde & producere- og spise i Det Grønne FælledSkab.

Projektperioden løber over 1 år, hvorefter Byhaven drives videre af lokale kræfter f.eks. gennem en forening.

Forsøgsprojektet koordineres og gennemføres som del af en områdefornyelse i Vils og med støtte af Boligstyrelsen. Afslutningsvis opsamles erfaringerne i en publikation til inspiration for andre byer.

Besøg på Thorshøj Permakultur & Stenbjerg Kro

Vi var 10 på tur lørdag d. 2. september. En af efterårets første dag og samtidig en af de første sommerdage. Himlen var høj og Signe havde dækket op i haven og hældt brændnælde the på kanderne (som i øvrigt smagte fantastisk).

Der i haven var let at lade sig rive med af Signes omfattende viden om planter og deres egenskaber og ikke mindst hendes begejstring. Begrebet Permakultur dækker over en tænkning om bæredygtighed, biodiversitet og et minimum af pleje. Det giver da mening, både i Parcelhaven, Skovhaven og Byhavnen.

Men hvordan etablerer man lige sådan et permabed?

Vi fik syn for sagen og sat i arbejde med etablering af et nyt “lasange-bed” midt i haven.

Ovenpå græsset lagde vi simpelthen lag af opsprættede papkasser, hestemøg, afklippet græs, jord og halm. Voila og et nyt permabed var klar til nye planter. Tricket er at det faktisk aldrig skal røres igen, ikke noget med at vende jord her…

I Signes frodige have, hvor halm fra hønsene sørger for minimum af pleje af alle bede, er langt de fleste planter spiselige og vi fik smagt på urter, blomster og kål i stok (for ikke at tale om ukrudt).

Ukrudtssalat er det nye “sort”. Det blev slået fast på Stenbjerg kro hvor kokkken efter at have forkælet os med alskens grønne gevækster gav en rundvisning i urtehaven og fortalte om hvordan han brugte de mange urter i køkkenet.

Vel hjemme igen har jeg samlet brændenældeblomster og hybenkerner, som nu er tørret og blandes i alt fra bagværk til gryderetter som familiens nye “superfood”. Hvorfor købe dyre chiafrø, når baghaven er fuld af nælder?

Følg Byhaven i Vils på facebook her